Hoe kun je een steenmarter bestrijden?

De steenmarter is een slim, maar hardnekkig dier dat steeds vaker in Nederland opduikt, met name in landelijke en bosrijke gebieden. Hoewel het een klein dier is, kan de overlast die een steenmarter veroorzaakt behoorlijk groot zijn. Ze staan bekend om hun nachtelijke activiteiten en het aanrichten van schade aan auto’s, daken en isolatiemateriaal. In dit artikel bespreken we hoe je een steenmarter kunt bestrijden en welke stappen je kunt nemen om je huis en auto te beschermen tegen dit dier.

Wat doet een steenmarter?

Een steenmarter ziet er misschien schattig uit, maar schijn bedriegt. Ze zijn vaak actief in de nacht en kruipen met gemak in de kleinste openingen van je huis of garage. Eenmaal binnen kunnen ze ernstige schade aanrichten. Steenmarters knagen graag aan kabels, leidingen en isolatiemateriaal, wat niet alleen voor hoge reparatiekosten zorgt, maar ook gevaarlijke situaties kan veroorzaken, zoals kortsluiting of waterlekkages.

Daarnaast kan de steenmarter een hoop lawaai maken als hij zich in de spouwmuur, onder het dak of zelfs in de auto verstopt. Veel mensen merken pas dat ze een steenmarter hebben als ze ’s nachts lawaai horen of schade ontdekken aan hun woning of auto.

Hoe herken je een steenmarter?

Voordat je een steenmarter kunt bestrijden, moet je zeker weten dat het om dit dier gaat. Steenmarters laten specifieke sporen achter, zoals uitwerpselen die een sterke geur kunnen afgeven. Ook kunnen ze doordringende geluiden maken als ze zich in een afgesloten ruimte bevinden. Als je knaagschade aan kabels of isolatie ziet, is de kans groot dat een steenmarter de boosdoener is.

Hoe kun je een steenmarter bestrijden?

Het bestrijden van een steenmarter is een uitdaging, omdat het dier beschermd is onder de Nederlandse wet. Dit betekent dat je ze niet mag vangen of doden. Daarom is het belangrijk om op een diervriendelijke manier te werk te gaan en preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat de steenmarter je huis of auto binnendringt.

  1. Afsluiten van toegangspunten: Steenmarters zijn meesters in het vinden van kleine openingen. Controleer je woning op mogelijke toegangspunten, zoals kieren in daken, ventilatieopeningen en gaten in muren. Het dichten van deze openingen is een van de belangrijkste stappen om de steenmarter buiten te houden.
  2. Gebruik van afschrikmiddelen: Er zijn verschillende middelen op de markt die kunnen helpen om steenmarters af te schrikken. Ultrasone geluiden of geuren die steenmarters niet fijn vinden, kunnen voorkomen dat ze zich in je woning of auto nestelen.
  3. Bescherm je auto: Steenmarters richten zich vaak op auto’s, met name op de motorruimte. Ze knagen aan kabels en slangen, wat ernstige schade kan veroorzaken. Je kunt speciale marterbeschermers installeren die ervoor zorgen dat het dier niet in de motorruimte kan komen.

Professionele hulp inschakelen

Als je ondanks preventieve maatregelen toch last hebt van een steenmarter, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een expert kan je helpen met specifieke oplossingen voor jouw situatie en ervoor zorgen dat de steenmarter op een veilige en diervriendelijke manier wordt geweerd. Bij BVD kun je terecht voor professionele steenmarter bestrijding. Zij kunnen niet alleen helpen bij het verjagen van de steenmarter, maar ook adviseren over de juiste preventieve maatregelen om te voorkomen dat het dier terugkeert.

Dit artikel delen

Arnhem Gezellig op de Veluwe

Arnhem is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Arnhem. Op deArnhemgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deArnhemgids? Neem dan contact met ons op.